4 причини защо сънят е толкова полезен

  • sleep - sunqt

От сън спомени няма. Да, така е и все пак той е нещо несравнимо, приятно и, признайте си, всеки понякога мечтае за пухкава възглавница, тишина, а защо не и тиха музика, приглушена светлина и топла завивка.

Но освен, че сънят е успокояващ и много приятен, той също така е полезен. Експерти установяват, че сънят влияе добре на здравословното ни състояние, ако е между 6 и 8 часа, пише teenproblem.net. Над тези часове той започва да вреди, както всяко нещо, с което прекалим.

Хроничното недоспиване води до сериозни проблеми – хормонални изменения, висок холестерол, отслабване на имунната система, забавяне на метаболизма.

Защо е важен сънят?

1. Сънят е важен, защото ни снабдява с енергия за следващия ден

След добър сън се чувстваме трудоспособни и отпочинали. Сънят намалява стреса и освен енергични и здрави, се чувстваме спокойни и уравновесени.

2. Сънят се справя с психични, неврологични и сърдечни проблеми

Когато спим, ние сме сами със себе си, без негативни емоции и излишни товари. Това помага на организма да се справи с настъпилия проблем.

3. Сънят стимулира позитивните мисли

Напрежението, стресът и мисленето на най-различни неща, които ни натоварват и разстройват водят до заболявания, дори и такива, от които трудно можем да се отървем. Затова е толкова важно да мислим позитивно и в този случай ни идва на помощ сънят.

4. Сънят ни помага да приемаме и обработваме повече информация и най-важното – по-качествено

За да приемем нова информация, трябва да кристализираме старата, а за това ни трябва един здрав сън. Той ни помага да бъдем креативни.

За добър сън е важно в стаята да бъде прохладно. За това отворете прозореца, разчистете спалнята от всякакви излишни вещи, вземете топъл душ и останете със себе си.

 

Comments

comments

Svobodno.bg

Материалът е написан от екип на Svobodno.bg.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *