Орелът на Аспарух пристига в София

  • 132443gf

Оригиналът на прочутия сребърен орел на хан Аспарух, който се пази в археологическия комплекс „Вознесенка“ в Запорожка област, Украйна, може да гостува в България догодина. За това са се договорили министърът на културата Боил Банов с посланика на Украйна в София Микола Балтажи. Поводът е вековният юбилей от признаването на независимостта на Украйна от Царство България – нашата страна е една от първите, които подкрепят Киев в каузата им за независимост.

„100-годишнината от това паметно събитие трябва да бъде отбелязана по подобаващ начин през 2018 година – заявил е Балтажи, цитиран от пресцентъра на МК. – Желанието ни е по повод 100-годишнината от установяване на дипломатически отношения между страните ни оригиналът на прочутия сребърен орел на хан Аспарух от археологическия комплекс „Вознесенка” в Запорожка област – Украйна, да бъде показан в някой от водещите музеи в центъра на София, където артефактът ще може да бъде видян от колкото се може повече посетители.“

Министър Банов е благодарил на посланик Балтажи за инициативата и е предложил „оригиналът на този безценен за всички българи символ, за който се смята, че е принадлежал на хан Аспарух“ да бъде експониран догодина в една от най-представителните зали на Национална галерия „Двореца” на пл. „Княз Александър I“ в София – след като се постигне договореност между нашата Национална галерия и Запорожкия етнографски музей, пише „Площад Славейков“.

Смята се, че сребърният орел е част от върха на пленено в бой византийско знаме (щандарт). Орелът е представен в момент на борба със змия. Стилистиката му подсказва източен произход, където орелът символизира небесното духовно и божествено начало, а змията – земното, материално и сатанинско начало. На гърдите на орела има монограм на хан Аспарух, а на крилата му – надпис „докс“, за който специалистите твърдят, че е византийската титла на хан Аспарух.

Точно копие на експоната от няколко години може да се види в Националния исторически музей.

Comments

comments

Svobodno.bg

Материалът е написан от екип на Svobodno.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *