Торта Шоко-Чийз

  • torta
  • За блатовете:
  • Добави в списъка за пазаруване1 бр. яйце
  • Добави в списъка за пазаруване1 ч.ч. захар
  • Добави в списъка за пазаруване1 ч.ч. олио
  • Добави в списъка за пазаруване1 ч.ч. прясно мляко
  • Добави в списъка за пазаруване1 пълна с.л. какао
  • Добави в списъка за пазаруване10 г бакпулвер
  • Добави в списъка за пазаруванещипка сол
  • Добави в списъка за пазаруване2 ч.ч. брашно
    За крема:
  • Добави в списъка за пазаруване250 г сирене крема
  • Добави в списъка за пазаруване250 г заквасена сметана
  • Добави в списъка за пазаруване200 мл течна сметана (животинска за предпочитане)
  • Добави в списъка за пазаруване10 с.л. захар (или на вкус)
  • Добави в списъка за пазаруване1 бр. крем Оле (ванилия или шоколад ) или друг крем на прах (инстантен)
    И още:
  • Добави в списъка за пазаруване4 бр. кроасани с пълнеж по избор (аз ползвах от големите (80 г) с пълнеж ванилия-череша)
  • За сиропиране на блатовете:
  • Добави в списъка за пазаруване1/2 ч.ч. захар
  • Добави в списъка за пазаруване1 ч.ч. вода

Разбиваме яйцето със захарта, добавяме олиото, млякото (с разтворения в него бакпулвер), брашното, какаото, солта.
Получената смес разделяме на две и печем във форма с диаметър 25-26 см (препоръчвам ползването на хартия за печене).

Всички продукти за крема (без крем *Оле*) се разбиват (аз слагам всичко в купата на кухненския робот, с приставка нож). Разбиваме до получаване на гладка, лъскава (като сатен) смес (нужно е около 2 минути). Добавяме и прахообразния крем (в случая *Оле) и продължаваме да разбиваме до стягане на сместа.

Подреждане на тортата:
Използвах откопчаващ ринг за оформяне на тортата.
Слагаме един какаов блат. Сиропираме леко със захарен сироп. Намазваме тънък (но не прозрачен) слой крем. Върху крема подреждаме нарязани 2 бр. кроасани.
Отгоре намазваме кроасаните с крем (по-богато, за да може да влезе крем и между отделните парчета).
Отгоре следва втори ред кроасани – останалите 2 бр. и пак крем.
Слагаме втория какаов блат. И него сиропираме леко. Завършваме с крем.
Украсяваме (въпрос на вкус, фантазия, налични продукти и време). Може да се консумира веднага, но след престои е по-хубава.

* Тази торта е сборен резултат от съчетаването на някои любими рецепти от сайта (с леки изменения). Надявам се, че авторите няма да имат нищо против:)
* Блатът е близък до този от Торта Кодрит Кадир.
Идеята за комбинация блатове-кроасани е от Бяла кокосова торта.
Кремът се роди, след като при приготвянето на Торта с моркови (Carrot cake), реших, че няма да ползвам масло. За сгъстяване сложих крем на д-р Йоткер и резултатът много ми хареса.

* Вместимост на 1 ч.ч. (пълна до ръба) = 220 мл вода

източник: receptite.com

Comments

comments

Svobodno.bg

Материалът е написан от екип на Svobodno.bg.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *