Време е да засадим розите

  • rozi

Розите се садят през есента от средата на септември до края на октомври. По-ранното засаждане при топла есен може да предизвика събуждане на спящите пъпки, а по-късното при студени дни увеличава вероятността от това розите да не се вкоренят и да пострадат през зимата.

Розите обичат слънцето, топлото и откритото въздушно пространство, затова за розариум се избират участъци, които са обърнати на юг и са защитени от студените ветрове, където подпочвените води се намират на повече от 1 метър дълбочина.

Красивите цветя се нуждаят от плодородни, рохкави, добре наторени, умерено влажни почви. Плодородният слой трябва да е не по-малко от 40 см.

В болшинството случаи това са среднотежки почви – глинести с пясък или песъкливи с глина, със слабокисела реакция. Ако почвата е бедна, трябва да подготвите плодороден слой за засаждане на розите от глинеста почва, компост, угнил оборски тор, минерални торове.

Желателно е теренът да е подготвен няколко седмици преди засаждането. За засаждането трябва да изкопаете яма с 40 см диаметър и 50-70 см дълбочина, или траншия със същите размери.

Качественият посадъчен материал трябва да има добре развити корени с много тънки власинки и не по-малко от три силни филизи.

Преди засаждането трябва да почистите листата и да изрежете счупените филизи. Корените се разпределят равномерно във всички страни и се засипват плътно с почва. Утъпква се и се полива с 1-2 кофи вода.

Comments

comments

Svobodno.bg

Материалът е написан от екип на Svobodno.bg.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *