13 забележителности в Букурещ

  • bukuresht
    Букурещ

В следващите редове ще говорим за Букурещ – неслучайно го наричат „Малкия Париж“. Румънската столица е удобно близо до Русе.

Освен краткото разстояние и различните забележителности, ще добавим и по-ниските цени в сравнение със западноевропейските стандарти. Наистина е лесно да организирате разходка за един уикенд в Букурещ. И няма да е скъпо.

Ако вече сте решили да видите Букурещ, ще се опитаме да Ви помогнем с нашия списък с топ местата в Букурещ, предоставен от stolicite.com. За Вас остава да прецените за колко време да отидете.

Съвет:

Освен Букурещ опитайте да включите малка екскурзия до Синая. Близо е, а средновековните замъци там ще Ви очароват. И да не забравяме граф Дракула.

 Парламентът в Букурещ

Няма с какво друго да започнем. Сградата е колосална. Не можете да я пропуснете – дори и да не искате, пак ще я видите.

Счита се за най-голямата гражданска административна сграда в света и втората въобще след Пентагона в САЩ. Няма друг по-добър пример за манията за величие на бившия румънски диктатор Николае Чаушеско.

Проектът е по негова заповед с идеята там да бъде неговото правителство. Днес там се помещава Румънския парламент, Музея ня съвременното изкуство, офиси, конферентни зали, библиотеки, ресторанти.

Няколко интересни файти за Дворецът на Парламента:

  • Има над 1100 стаи;
  • Размерите са 270 на 240 метра;
  • Висок е 86 метра и има 4 подземни нива;
  • Има противоядрено бомбоубежище;
  • Над 20 000 работници и 700 архитекти са работили при строежа;
  • Разрушени са различни сгради с историческа стойност, за да се направи място за новия парламент на Чаушеско – сред тях са барокови дворци, синагоги, църкви и манастири;
  • Парламентът е изключително популярен с размерите, коридорите, но и с… полюлеите – някои от тях са с най-малко 7000 крушки, а кристалния полюлей в Залата за правата на човека тежи цели 2500 кг;

Музеят на селото

Музеят на селото определено е една от най-интересните в Букурещ туристически атракции.Разположен е на голяма зелена площ, на брега на река Херастрау – в непосредствена близост до парк Херастрау. Много лесно можете да комбинирате разходка в парка с посещение в Музея на селото.

Тук ще откриете традиционната архитектура, с десетки стари автентични къщи и други сгради от цяла Румъния. Всяка от тях има своя собствена история и характеристики – от малки дървени бараки до стари ханове и дървени църкви. В крайна сметка ще получите очарователно пътуване назад във времето и историята на Румъния.

5 слънчеви дестинации в Европа за есента

Музеят на селото в Букурещ е отворен през 1936 г. и може да се похвали с площ от над 100 000 квадратни метра, съдържаща почти 300 къщи, сгради и други съоръжения.Днес музеят е една от най-забележителните туристически забележителности, не само в Букурещ, но въобще в цяла Румъния.Експонатите отразяват традиционни румънски културата, изкуството, архитектурата, бит и много други характеристики.Музеят е организиран по географски, исторически и автентичност групи, с невероятно разнообразие от сгради.Сред другите артефакти са къщи, църкви, вятърни мелници, воденици, цехове, технологични инсталации и много други предмети – всички те саорганизирани и научно обяснени.Това е истинско пътешествие назад във времето и уникално културно откритие.

Музеят на селото в Букурещ определено е една от задължителните атракции. Целогодишно там се провеждат редица културни събития.

Историческият център

Старият исторически център (Strada Lipscani) на Букурещ е известен със своите антикварни магазини и множество занаятчии. Името на района е произлязло от много търговци от немския град Лайпциг, които в миналото са развивали дейност тук. През 1400 г. търговците са били от най-различни краища  -румънци, българи, сърби, австрийци.

Днешно време малките каменни улички са приятни за разходка, но не само. Някои от най-популярни заведения в Букурещ са из тези улички.

Националният музей на съвременното изкуство

Разположен е в Двореца на парламента и открит през 2004 г. Този интересен музей е домакин на временни изложби с акцент върху съвременното изкуство, с нови художествени езици, представления и улично изкуство.

Херастрау парк

Паркът редкага отлична възможност на жителите на Букурещ и неговите гости да се разходят сред зеленина и прохлада. Сред възможностите са разходка с лодка, коело под наем, посещение на панаири, игра на тенис. Можете да направите сравнение с Люксембургските градини в Париж. За съжаление трудно ще се намери аналог в България.

Именно тук е разположен популярният Музей на селото.

Труимфалната арка в Букурещ

Както своя оригинал, Триумфалната арка в Париж, тази в Букурещ също е построена в чест на войниниците от Първата световна война. Първоначално е била дървена. Днес обаче е от бетон. Препоръчваме да я посетите и да се изкачите по вътрешното стълбище – панорамата отгоре в впечатляваща.

Музея на румънския селянин

Този музей е считан за един от най-богатите и добро румънски музеи. Разнообразеито включва над 90 000 експоната. Колекцията от керамични произведения предлага над 18 000 съдове. Колекцията от носии вклчюва над 20 000 традиционни облекла.

15 факта за Айфеловата кула

В музеят може да се видят хиляди селскостопански инструменти, фотографии, филми, мебели, икони, килими – всички те представят цялостно битието на румънския селянин. Ще можете да видите дори и цели дървени църкви.

Неслучйно през 1966 г. Музеят на селянина в Букурещ е обявен за музей на годината в цяла Европа.

Еврейския музей

Музеят се помещава в синагога от края на 19-ти век. Там ще научите повече за историята на евреите.

Площадът на революцията

Площадът не Революцията е интересен от архитектурна гледна точка – тук и около площада са редица други забележителности. По-популярен обаче е с историческата си стойност. Сградата на ЦК н БКП, в която бяга Чаушеско през 1989 г. е на Площада.

Румънският атенеум

Това е една от най-красивите сгради въобще в Букурещ. Дом на любителите на музиката и цялата музикална букурещска общност, това е най-известната концертна зала в Румъния.

Националният исторически музей

Няма по-добро място, ако искате да се запознаете с историята на Румъния – от праисторически времена до днес. Музеят е разположен в неокласическа сграда от 1900 г.

Старият княжевски съд

Построен е през 15-ти век – днес за Стария княжевски съд се носи интересна легенда. Граф Влад Цепеш (да, граф Дракула) е държал затворниците под съда.

Шкембе чорба в Букурещ

Да не пропуснем едно популярно румънско ястие – чорба де бурта. Това е аналог на българската шкембе чорба, но с чесън и сметана. Коя ще Ви хареса повече – ще разберете на място.

10 града, които трябва да посетите поне веднъж в живота си

Освен гореспоменатите забележителности, в Букурещ има още. Няма как да опишем всички, защото са много.

Несъмнено вече сте подосетили, че в Букурещ всичко е огромно, широко и дълго. Това само по себе си е една невероятна забележителност. Без съмнение, за това са виновни амбициите на бивши управници в Румъния.

Comments

comments

Svobodno.bg

Материалът е написан от екип на Svobodno.bg.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *