Топ 10 на забележителностите в Дубровник

  • dubrovnik
    Кабинковият лифт от планината Сръд
  • 132443gf
  • 132443gf
    Плажът Баня

Малко градове по света предлагат по-въздействаща среща с миналото от оградения с крепостни стени Дубровник, разположен на южното крайбрежие на Хърватия.

С неговите дебели средновековни стени, масивни порти и покачващите се зъбери, Дубровник връща туристите назад във времето, когато укрепеният град е основна морска сила, командваща третата по големина флота в Средиземно море.

Красиво консервираният град отдавна е основна туристическа дестинация в страната и Европа, а днес привлича още повече внимание като място на снимките на популярния сериал на HBO „Игра на тронове“.

Почитателите на историята ще изпаднат във възторг от всички забележителности и атракции в Дубровник, а близките плажове и острови предлагат широки възможности за забавление на любителите на слънцето и плажа.

Дори и кратко посещение в града ще ви помогне да разберете защо е наречен Перлата на Адриатика. Вижте Топ 10 на най-красивите забележителности в града:

Старото пристанище на Дубровник

Намиращо се в източната част на града, Старото пристанище е защитено чрез два вълнолома: Порпорела, построен през 1873 г., както и много по-възрастния Касе, който е построен през 1485 г. от масивни камъни, струпани върху дървени основи.

В разцвета на Дубровник крепостите са построени около периметъра на пристанището, за да охраняват корабите в него. Днес Старото пристанище е едновременно туристическа атракция и отправна точка за круизи до плажовете на близкия остров Локрум.

С живописни си гледки и вградени пейки, вълноломът Порпорела е популярно място за вечерна разходка и наблюдение на залеза над Адриатическо море.

15 причини да посетите Нормандия

Плажът Баня

Това е най-близкият плаж до Стария град, което го превръща в най-удобния за туристите и този с най-добрите гледки към крепостните стени.

Част от този чакълест плаж изисква входна такса, но има и безплатна зона. Това е чудесен начин да победите горещините след разглеждане на забележителности в Стария град.

Дейностите тук включват плажен волейбол, мини футбол и водна топка. Или просто можете да се насладите на едно питие, излегнати на шезлонга.

Плажът Баня

 Францисканският манастир

Разположен в близост до Порта Пиле в западния край на улица Страдун, във Францисканския манастир се намира най-старата аптека в Европа, която все още работи.

И докато по-голямата част от оригиналната конструкция на църквата е разрушена по време на земетресението през 1667 г., романската обител и градините й са почти същите, както и преди 500 години.

Съкровища от колекцията на манастира, редки книги и предмети на изкуството са експонирани в голямата ренесансова зала. Билкови лосиони и отвари, приготвени по вековни рецепти, се продават в аптеката от 14-и век.

Фонтанът Онофрио

През 15 век в Дубровник се изгражда водопровод, който да гарантира снабдяването с прясна вода на града.

Онофрио Джордано делла Кава е натоварен със задачата. Два фонтани, носещи името на архитекта, бележат крайните точки на системата.

По-впечатляващият от двата е големият фонтан Онофрио, който се намира на улица Страдун, срещу Църквата на Спасителя. Украсен с голям купол, фонтанът все още осигурява студена и бистра вода за жадните му посетители.

Портата Пиле

На стените на Стария град на Дубровник се намира портата Пиле, която всъщност представлява две порти в едно.

Построена през 1537 г., външната порта разполага с арка, вградена в полукръгло укрепление. Орнаментирана от статуя на Св. Блез, покровител на града, вътрешната порта от 15-и век води посетителите до улица Страдун.

В днешно време вратите стоят отворени денонощно. Местни хора, облечени в костюми от минали епохи, понякога се представят като охрана на портата, за да дават възможности за уникални снимки на посетителите.

7 места, които да посетите в Словения

Крепостта Ловриенац

Разположена на извисяващите се скали с изглед към Адриатическо море, крепостта отблъсква нападателите, както по суша, така и по море.

Първоначалната структура датира от 1301 г. Нейната форма е изградена така, че да отговаря на формата на скалата, върху която се издига.

Крепостта е толкова непристъпна, че може да се брани и само от 25 човека. Днес тя е популярна атракция в Дубровник и е домакин на различни културни събития.

Тя служи като фон в някои от най-запомнящите се сцени от сериала „Игра на тронове“.

Крепостта Ловриенац

Дворецът на ректора на републиката

Дворецът на ректора на републиката е служил за дом на управляващите, място за срещи на местната власт, както и за арест и затвор.

Подобно на други структури в Дубровник, оригиналният средновековен дворец е възстановяван няколко пъти през вековете. Той е забележителен с това, че успява да слее готически, ренесансови и барокови елементи в едно цяло.

Днес в него се намира Националният исторически и културен музей, а самият дворец е пълен със старинни мебели, които пресъздават стиловете на оригиналните стаи.

Кабинковият лифт от планината Сръд

Най-добрият начин да се насладите на панорамна гледка към древния град на Дубровник е да се спуснете от върха на планината Сръд с ултрамодерния кабинков лифт.

Намираща се на границата на градските стени, станцията на кабинковия лифт предлага на посетителите бърз, лесен и живописен транспорт до планината. В допълнение, на върха има ресторант, снек бар и магазин за сувенири, както и малък музей и мемориал в памет на Отечествената война от 1990-те години.

Планинарите могат да се изкачат по стръмна пътека в подножието на въжената линия.

13 забележителности в Букурещ

 Улица Страдун

Голяма част от Дубровник е разрушена от земетресението през 1667 г., но бароковите къщи и магазини, разположени по главната артерия на града – Страдун, са отлично възстановени.

Разположена в центъра на Стария град, Страдун е красива уличка, на която посетителите могат да пазаруват сувенири, да се насладят на топка сладолед в кафене на тротоара или се присъединяват към местните хора за традиционната вечерна разходка.

Много от паметниците на града се намират на нея.

Крепостните стени на Дубровник

Разходката по средновековните градски стени на Дубровник е връхната точка на всеки престой в града. Стените опасват целия Стар град и отнема най-малко един час, за да се изследват.

Повечето от тях са построени през 13-и век, но са подсилвани през годините, за да издържат на многобройните атаки. Серия от кули, предназначени за защита на града от турците, е добавена през 15 век.

Туристите тук ще се насладят на гледка, несравнима с никоя друга, застанали на 25 метра високите стени, с дебелина до 6 метра на някои места, гледащи към града, пристанището и Адриатическо море.

източник: profit.bg

Comments

comments

Svobodno.bg

Материалът е написан от екип на Svobodno.bg.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *