12 причини Люксембург да е най-яката страна в света

  • lyuksemburg
    Люксембург
  • lyuksemburg
  • lyuksemburg
  • lyuksemburg

Люксембург дели общи граници с Франция, Германия и Белгия. Позната е из цял свят с данъчната си политика по отношение на големите компании и към  2016 година в нея живеят 582 972 жители.

Искаме да насочим вниманието ви към няколко изключителни достойнства, които страната притежава.

1. Разположение

Намира се в сърцето на Западна Европа и предлага достъп до всеки един голям или малък град в околността.  Има дни, в които полетите от Люксембург до Лондон са девет.

Пътешествието отнема само един час! А Париж е още по-близо по въздушен път. Брюксел е на три-четири часа път с влак, а до Берлин можете да стигнете за два часа.

2. Има замъци навсякъде

Макар страната да се сдобива с независимост през 1839 година, историята на града Люксембург може да бъде проследена далеч назад през годините. Първите споменавания датират от 963 година. Някъде по това време започва укрепването на градските стени.

Средновековната история на страната може да бъде проследена, благодарение на изобилието от музеи, подземни тунели и безброй замъци. Повечето замъци са разположени в северната част на Люксембург.

3. Град Люксембург е единствен по рода си

Макар столицата да носи името на страната, тя е отличен пример за взаимопроникване между старо и ново. Строен през Средновековието, центърът на града е изпъстрен с малки, стари сгради. Долината, ситуирана в центъра на града, приютява река, заобиколена от зеленина.

Други части от града, като например финансовият център Кърчбърг, са дом на стъклени небостъргачи и огромни здания. Градът представлява също така културната сърцевина на страната – има много музеи, галерии, барове и ресторанти.

Топ 10 на забележителностите в Дубровник


4. Различни култури на едно място

Почти 46% от населението на страната представляват чужденци. Това прави Люксембург съсредоточие на различни култури. Тук можете да срещнете най-много португалци – представляват 16% от популацията. Следват ги французите и италианците.

5. Френски? Или пък английски?

Повечето жители на Люксембург са хора, които знаят по няколко езика – люксембургски, немски, френски и английски. Децата в училищата учат всичките четири езика.

Стига да владеете един от тези езици, няма да имате проблем в комуникацията в страната. Люксембургският, френският и германскията са трите официални езика. Португалска реч можете да чуете, поради преобладаващото присъствие на португалци.

6. Храна на световно ниво

Люксембург може да бъде определена като пресечна точка на кулинарни традиции. Тук ще откриете изключително популярни ресторанти, на световно ниво – като този на Мишлен.

Само храната е повод да намерите причина да попътешествате до Люксембург! Очакват ви Gromperekichelcher (хрупкави картофки), Rieslingspaschtéit (пей с месо и вино), Judd mat Gaardebounen (национално ястие, което се състои от свиско месо и боб), Quetschentaart (тарта от сливи) и т.н.

15 причини да посетите Нормандия


7. А когато обичате бира и вино…

Без да броим малките производители на алкохолни напитки, Люксембург произвежда пет бири: Mousel, Battin, Diekirch, Bofferding и Simon – те са изключително популярни в страната.

Виното е друго питие, което се радва на почит. С малки изключения повечето вина, които се произвеждат са бели или пък става дума за шампанско.

В страната се произвеждат още ликьори, които можете да откриете почти навсякъде из Европа, като Mirabelle и Kirsch.

8. Карането, пушенето и пиенето е по-евтино

Въпреки забраната за пушене в барове, кафенета и клубове, приета през 2014 година, цените на цирагите са ниски – по-ниски от тези в доста европейски страни. Цената на кутия от 20 цигари през март 2015 година бе 6.08 долара.

9. Истински властови център в Европа

Тази нация представлява властови център, когато става дума за европейски институции. Тук се помещават институции като Европейския съд по правата, Секретариата на Европейския парламент, Европейската инвестиционна банк и много други. Част от административните сгради на Европейската комисия също са тук.

10. Заплатите също са добри

Люксембург е втората по богатство страна в света. В момента тя е една от водещите страни в Европа, когато става дума за високо заплащане.

Този факт до известна степен обяснява присъствието на националности от съседни страни, които идват тук, за да работят, но живеят извън територията й. По данни от 2013 година, става дума за над 160 000 души.

11. Тук е лесно да правите бизнес

Тук резидират редица водещи компании в Европа. Наличието им е знак за това, че в Люксембург има отлични условия за развиване на бизнес. Заради данъчната политика, редица европейски компании помещават седалищата си именно тук.

12. Прелестно е за туризъм

Ако 11-те точки дотук не са успели да ви убедят в превъзходството на Люксембург, то красивият пейзаж ще го направи. Тук ще откриете удивителни местности и предизвикателства, които ще ви карат да ходите в продължение на часове. Дори и за кратка разходка, Люксембург може да ви предложи спиращи дъха маршрути.

източник: profit.bg

Comments

comments

Svobodno.bg

Материалът е написан от екип на Svobodno.bg.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *