Черният пипер отпушва синусите

  • 132443gf

Черният пипер е сред подправките, които най-често се използват в кухнята. Малцина обаче знаят, че той може да бъде от полза при редица здравословни проблеми. Една чаена лъжичка на ден прави чудеса с тялото – понижава риска от рак, подпомага храносвилането, облекчава подутия корем, благоприятства метаболизма и се грижи за по-доброто функциониране на мозъка.

На първо място той облекчава запушения нос и сухата кашлица. Благодарение на антибактериалните си свойства черният пипер е ефективно натурално средство при простуда и грип.

В допълнение топлият му и пикантен вкус помага за отхрачването на налепи по гърлото и сливиците, както и за отпушване на носа. Черният пипер подпомага също така храносмилането и метаболизма.

Известно е, че той има свойства, които подпомагат разграждането на храната до биологично активните й съставки и усвояването им от организма. Това означава, че е от полза за правилното транспортиране и усвояване на хранителните вещества от консумираните продукти. Това му качество помага и на работата на медикаментите.

Лютата източна подправка е богата и на антидепресанти. Тя не само придава специфичен вкус на храната, но също така има и потенциала да повиши чувството на щастие, пише седмичник. Според някои научни изследвания съставката пиперин в черния пипер повишава когнитивната функция на мозъка и помага да се преборим с депресията.

 

Comments

comments

Svobodno.bg

Материалът е написан от екип на Svobodno.bg.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *